W związku ze zmianą polityki sprzedażowej LR Health & Beauty zakup produktów odbywa się tylko poprzez Program Partnerski.
kosmetyki lr

O ziołach zastosowanych w kosmetykach LR Health & Beauty

O ziołach zastosowanych w kosmetykach LR Health & Beauty

kosmetyki lr 2020-12-19T10:38:09+00:00 w

Kosmetyki z oferty firmy LR Health & Beauty są bogate w roślinne składniki, a że wszystkich kosmetyków jest ponad setka, to warto zaznajomić się z częścią składników w nich zastosowanych, bo każdy kosmetyk ma jakiś obszar działania w którym sprawdza się najlepiej.

 

aloes blog

Aloes

Chociaż aloes wygląda bardziej jak kaktus, należy do rodziny liliowatych. Jest to roślina stepowa o grubych, mięsistych liściach magazynujących wodę. Z jego właściwości pielęgnacyjnych miała ponoć korzystać królowa Kleopatra. Choć aloes oczywiście nie występuje w naszych szerokościach geograficznych, nasze babcie hodowały go w doniczce i stosowały jako domowy środek przy różnego rodzaju zranieniach, oparzeniach lub ukąszeniach. Współczesna literatura (Bräckle 1993: 54-55) potwierdza, że aloes jest prawdziwym dobrodziejstwem dla skóry: oczyszcza, wygładza, nawilża, pobudza krążenie i zwiększa elastyczność.
Swoje właściwości zawdzięcza bogactwu składników takich jak polisacharydy, śluz, aloina, biostymulanty, kwasy organiczne, witaminy itp. biotyna i tiamina, sole mineralne np. cynk, miedź, molibden i magnez

(Kuźnicka, Dziak 1992: 18).
Kosmetyki LR Aloe Via

 

Awokado

Awokado to nie tylko pyszny składnik sałatek i past do kanapek – sprawdzają się również w pielęgnacji skóry. Zdaniem ekspertów olej z miąższu awokado to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B, D i E, które po nałożeniu na skórę są łatwo wchłaniane i nadają jej miękkość i elastyczność.

(Bräckle 1993: 58).
Korektor Colours, serum do dłoni i paznokci

 

Bambus

Bogaty w krzem wyciąg z bambusa dba o miękką i delikatną skórę, natomiast w pielęgnacji włosów nadaje objętości blasku oraz pomaga wzmacniać włosy.

Szampon i odżywka do włosów AV, szampon do włosów i ciała AV

 

Eukaliptus

Eukaliptus nie jest mizernym ziółkiem, lecz drzewem sięgającym nawet do 150 metrów wysokości.
Olejek eukaliptusowy znajduje zastosowanie m.in. w inhalacjach, do kąpieli lub okładów w dolegliwościach kostno-mięśniowych, a jego zapach skutecznie odstrasza komary

(Vidaling 2008: 30).
Emergency Spray, AV Mleczko rozgrzewające

 

imbir blog kosmetyki lr

Imbir

Korzeń imbiru jest znany w medycynie chińskiej ajurwedyjskiej. Znany z działania rozgrzewającego może być stosowany zewnętrznie np. do masażu.

(Vidaling 2008: 36)
Emergency Spray

 

Jeżówka

Liście i korzenie jeżówki zawierają goryczkę, żywice, olejek eteryczny i echinakozyd (Brackie 1993: 73). Jeżówka była tradycyjnym środkiem stosowanym przez Indian w przypadku różnych obrażeń

(López, Máńez 2016: 84)
Żel do zębów AV

 

Olej jojoba

Wbrew nazwie, olej jojoba nie jest tak naprawdę olejem tłustym, ale płynnym woskiem tłoczonym z nasion amerykańskiej rośliny stepowej. To surowiec ceniony ze względu na swoje walory pielęgnacyjne: sprawia, że skóra jest miękka i elastyczna, zawiera wiele witamin, a jednocześnie jest odporna na sztywność i, w przeciwieństwie do olejów tłuszczowych, nie ma lepkiej konsystencji.

(Bräckle 1993: 74)
Maseczka na noc Zeitgard, AV mleczko rozgrzewające, balsam AV, krem na noc Zeitgard Racine, serum do dłoni i paznokci

 

Koper włoski

Wywar z kopru włoskiego ma zastosowanie w kąpielach parowych twarzy, okładach na skórę, płukankach do włosów, a nawet jako kojący kompres na zmęczone oczy

(Bräckle 1993: 89)
Powerlift

 

Krwawnik

Według legendy krwawnik został odkryty przez bohatera wojny trojańskiej Achillesa (stąd łaciński nazwa). Ziele zawiera olejek lotny, flawonoidy, gorycz achilleinę, garbniki, cholinę, sole mineralne, a w olejku występuje azulen. (Kuźnicka, Dziak 1992: 96). Działa podobnie do rumianku i jest stosowany w pielęgnacji skóry podrażnionej, zanieczyszczonej lub zaczerwienionej.

(Bräckle 1993: 93)
Emergency Spray, Powerlift

 

magnolia blog kosmetyki lr

Magnolia

Ekstrakt z magnolii ma działanie uspokajające wyciszające skórę oraz odświeżające.

Balsam AV, krem pielęgnacyjny AV

 

Masło shea

Żółty, gęsty tłuszcz pozyskiwany z orzechów afrykańskiego drzewa masłowego (masłosza), jest dość trwały i topi się w temperaturze około 400 C. Jego dobroczynne działanie na skórę wynika z właściwości ochronnych, pielęgnacyjnych kojących.

(Bräckle 1993: 89)

Kosmetyki LR Powerlift, krem Beauty Diamonds, krem pielęgnacyjny AV, żel-krem po opalaniu AV, Maseczka na noc Zeitgard, krem na dzień AV, Balsam AV, krem korygujący AV, krem na noc Zeitgard Racine, krem pod oczy Zeitgard Racine, nawilżający żel-krem anti-age Zeitgard, regenerujący żel-krem anti-age Zeitgard

 

Melisa

Melisa działa uspokajająco na suchą i wrażliwą skórę.

(Bräckle 1993: 84)
Powerlift, krem pod oczy AV

 

Mniszek

Liście mniszka są zbierane wiosną (można z nich przygotować sałatkę), a korzenie pod koniec lata. Surowiec zawiera m.in. laktony, triterpeny, steroidy, kwasy fenolowe, karoteny, sole mineralne i polisacharydy, takie jak inulina i śluy roślinne.

(López, Máńez 2016: 62-63)
Emergency Spray

 

Morela

Olej z pestek moreli jest wartościowym olejem roślinnym, przypominającym właściwościami olejek migdałowy.

(Bräckle 1993: 94)
Mleczko rozgrzewające AV

 

Nagietek

Przepiękne kwiaty nagietka, które od dawna są w naszych ogrodach, przybyły do nas znad Morza Śródziemnego i zwracają uwagę swoim intensywnie żółtym lub pomarańczowym kolorem (wcześniej były używane jako barwnik spożywczy, a nawet do farbowania włosów). Łacińska nazwa nagietka, oznaczająca ‘mały zegar”, związana jest z tym, że kwiaty nagietka rozpościerają swoje płatki w rytmie świtu i zamykają się o zmierzchu (Vidaling 2008: 46). Ten niepozorny kwiat może nawet pełnić funkcję naturalnej “stacji pogodowej”: jeśli płatki nagietka są równoległe do ziemi przed upływem 9 rano, to zapowiada się bezdeszczowy dzień. Roślina zawiera prawdziwe bogactwo składników: olejki eteryczne, flawonoidy, karotenoidy, alkohole triterpenowe, śluz, związki żywiczne, goryczkę i kwas jabłkowy (Kuźnicka. Dziak 1992: 118-120). Nagietek jest doskonały do pielęgnacji skóry delikatnej i wrażliwej, działa ochronnie na brudną i szorstką skórę (Bräckle 1993: 90). Nagietek to jeden z najpopularniejszych i najbardziej skutecznych środków regenerujących skórę przy różnych podrażnieniach, skaleczeniach i zadrapaniach, stosowany jest również przy wypryskach i oparzeniach. Zmiękcza, wygładza, uelastycznia i nawilża, odżywia przesuszoną skórę oraz koi zimną lub popękaną wodą.

(López, Máńez 2016: 78-79)

Emergency Spray, krem do rąk AV, seria AV Baby, mydło płynie AV

 

Oliwka

Oliwa wytłaczana z dojrzałych oliwek zawiera ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe.

(Bräckle 1993: 88)
Mleczko rozgrzewające AV, krem na dzień AV, AV krem na noc, krem pod oczy AV

 

owies blog kosmetyki lr

Owies

Owies to idealny składnik peelingów, masek i kąpieli oczyszczających. Nawilża i wygładza przesuszoną skórę, zmiękcza, wspomaga regenerację, szczególnie polecany do skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej. Swoje właściwości kojące i odżywcze zawdzięcza wysokiej zawartości krzemu w śluzie roślinnym, wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, witaminach i minerałach.

(Bräckle 1993: 81)
Powerlift

 

Dzika róża

Owoce dzikiej róży wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C (kwasu askorbinowego) kwasu dehydroaskorbinowego, ponadto zawierają karotenoidy, flawonoidy, garbniki, witaminy Bl, B2 i K.

(Kuźnicka, Dziak 1992: 142)

Kosmetyki LR Peeling AV, mleczko AV, tonik AV, maseczka AV, chusteczki oczyszczające AV

 

Rumianek

Według dostępnych źródeł koszyczki rumiankowe są źródłem olejku eterycznego, flawonoidów, związków kumaryny, choliny i farnezenu (Kuźnicka, Dziak 1992: 144). Najważniejszym składnikiem jest jednak olejek eteryczny zawierający azulan i bisabolol. Synergia wszystkich aktywnych substancji zawartych w rumianku powoduje, że działa kojąco, łagodząco i odświeżająco na skórę i włosy. Stosowanie rumianku w celach kosmetycznych ma bardzo długą tradycję, np. jako wywar lub ekstrakt w tonikach, kąpielach parowych, kremach jako uzupełnienie kąpieli. Ponadto często do rozjaśniania włosów używano herbaty rumiankowej.

(Bräckle 1993: 76)

Kosmetyki LR Emergency Spray, krem z propolisem, Powerlift

 

Sezam

Olej z nasion sezamowych ma dobroczynny wpływ na skórę i wykazuje działanie ochronne.

(Bräckle 1993: 94)
AV Mleczko rozgrzewające

 

Szałwia

Zarówno łacińska nazwa ‘szałwia” (‘ta, która ratuje”), jak i przysłowia ludowe (np. “gdzie szałwia w ogrodzie, tam doktor nie zachodzi”) pozwalają zrozumieć jak wielkie znaczenie w życiu naszych przodków miała ta roślina (Vidaling 2008: 54). Ze względu na właściwości ściągające, aseptyczne i antyperspiracyjne z powodzeniem stosowany jest w preparatach do skóry tłustej, dezodorantach, płukankach itp. (Bräckle 1993: 93). Szałwia jest pożytecznym środkiem do pielęgnacji jamy ustnej (działa ochronnie na dziąsła i błony śluzowe). Może też przynieść ulgę w przypadku ukąszeń, kompres powinien pozostać na skórze do momentu wyschnięcia (López, Máńez 2016: 93). Według literatury liście szałwii zawierają olejek eteryczny (który zawiera m. in. tujon, pinen, cyneol, kamforę), garbniki, triterpeny, gorycz pikrosalwiny, witaminę B1 i kwas nikotynowy.

(Kuźnicka, Dziak 1992: 144)
Emergency Spray

 

Tymianek

Tymianek pochodzący z południowej Europy to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale również roślina, która ma właściwości antyseptyczne wynikające z obecności olejku eterycznego (Bräckle 1993: 98). Najważniejszym składnikiem aktywnym tymianku jest tymol, oprócz linalolu, terineolu, borneolu, octanu cyneolu i bornylu, garbników, kwasów kawowych, chlorogenowych, ursolowych i flawonoidów (Kuźnicka, Dziak 1992: 165). Tymianek można stosować zewnętrznie na skórę i do pielęgnacji jamy ustnej.

(Vidaling 2008: 58)
Emergency Spray

 

Wierzba

Kora wierzby zawiera proste fenole (najważniejszy to salicyna, którą udało się wyizolować z kory wierzby w 1882 roku) oraz taniny i flawonoidy.

(López, 2016: 78-79)
AV Żel do ciała MSM

 

Wiesiołek
Olej z nasion wiesiołka to bogate źródło ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych, przeciwdziała zmęczeniu i starzeniu się skóry.

(Bräckle 1993: 86)
AV Dermalntense

 

winogrona blog

Winogrona

Olejek z pestek winogron jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki winogron zawierają tylko 12 do 16% oleju. Z tego powodu, już od średniowiecza olej z nasion winogron był szczególnie cenionym olejem, który wychwalano ze względu na jego pozytywny wpływ na skórę jako „fontannę młodości”.

Kosmetyki LR AV Balsam do ciała, AV krem pielęgnacyjny, AV Krem na dzień, PowerLift

 

 

Źródła: Leksykon produktowy LR Health & Beauty, w którym wykorzystano literaturę:

  1. Vidaling Raphaële, 2008, Dobroczynne Rośliny dla Zdrowia i Urody, Warszawa, Klub dla Ciebie, przekład lek. med. Joanna Józefowicz-Pacuła
  2. Kuźnicka Barbara, Dziak Maria, 1992, Zioła i ich stosowanie. Historia i współczesność, Warszawa, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich
  3. Bräckle Isolde, 1993, Kosmetyki naturalne. 30-dniowa kuracja upiększająca. Katowice, Videograf, przekład Dobrosław Dowiat-Urbański.
  4. López Transito Maria, Máńez Carlota, 2016, Leki z natury. Zioła. Ringier Axel springer Polska, przekład Karolina Sikora-Zacharias.

 

Podane powyżej informacje dotyczą ogólnej wiedzy na temat właściwości i zastosowania ziół.

Właściwości opisywanych składników nie należy bezpośrednio przenosić na końcowe produkty.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.